اتوکلاو یکی از تجهیزات ضروری در اکثر مراکز درمانی است. این دستگاه برای استریل کردن تجهیزات استفاده میشود و با استفاده از فشار و دما عملیات استریل را انجام میدهد. باید توجه داشت که فقط برخی از تجهیزات پزشکی قابل قرار دادن در داخل اتوکلاو هستند، زیرا اکثر تجهیزات پزشکی حساسیتی نسبت به فشار و دمای بالا دارند. اتوکلاو انواع مختلفی دارد که در ادامه با آنها آشنا خواهید شد.
دستگاه اتوکلاو (Autoclave) نامش به معنای خودکار و قفل شونده است و برای استریل سازی مواد با استفاده از بخار تحت فشار استفاده میشود.
با توجه به استفاده مداوم از ابزار پزشکی و آلوده شدن این وسایل به میکروبها به دلیل تماس با مواد آلوده، استریل کردن آنها ضروری است. استفاده از اتوکلاو بهترین روش برای استریل کردن وسایل است. این روش استریل کردن، تمامی میکروبها، از جمله میکروبهای معمولی و اسپورها را از بین میبرد و مدت زمان استفاده آن بستگی به نوع وسایل فلزی و پارچهای دارد.
فروشگاه دندانپژشکی دنت آتروپات
عموماً اتوکلاوها با تنظیم فشار کار میکنند. به عنوان مثال، در بخار خالص با فشار ۲ بار، دمای بخار باید ۱۳۴ درجه سانتیگراد باشد. در مراحل استریلیزاسیون، پمپ خلاء با ایجاد مکش، هوای داخل محفظه را خالی میکند و سپس بخار وارد دستگاه میشود. استریل کردن وسایلی که از مواد متخلخل مثل منسوجات و ابزار بستهبندی شده ساخته شدهاند و هوا در آنها محبوس است، نسبت به سایر وسایل بسیار دشوار است.
در زمان تخلیه، هوای داخل محفظه و بستهبندیها به بیرون کشیده میشوند و عموماً هر چه زمان مکش بیشتر باشد، جایگزینی بخار مؤثرتر خواهد بود. با افزایش فشار منفی در داخل محفظه، خارج کردن هوا دشوارتر میشود؛ به همین دلیل، دستگاههای اتوکلاو خودکار امکان کاهش فشار (تخلیه) و وارد کردن بخار را در چند مرحله فراهم میکنند. در این روش، بخار به صورت متناوب جایگزین هوا میشود و راندمان بالاتری نسبت به تخلیه تنها دارد.
نیاز صنعت پزشکی امروز در زمینه روشهای سالم امحاء و بیخطرسازی زبالههای بیمارستانی، حفاظت از محیط زیست و عدم وجود شرایط مناسب برای دفع این پسماندها که عموماً قابلیت انتقال بیماری را هم دارند، نیاز استفاده از دستگاههای امحاء زباله در بیمارستانها را بیش از پیش روشن کرده است. عملکرد بسیاری از دستگاههای امحاء زبالههای بیمارستانی بر اساس استریلیزاسیون بر مبنای تزریق بخار و خلاء یا حرارت خشک و به صورت کاملاً اتوماتیک است. در ایران، به ازای هر تخت بیمارستانی نزدیک به سه کیلوگرم زباله تولید میشود (روزانه ۴۰۰ تن زباله) که این رقم چند برابر استاندارد جهانی است. ۲۰ تا ۳۰ درصد زبالههای هر تخت بیمارستانی را پسماندهای عفونی تشکیل میدهند و بر این اساس، این میزان در ایران معادل کل زبالهها در کشورهای پیشرفته به ازای هر تخت است.
برای این که به طور کامل بدانید اتوکلاو چیست؟ کلیک نمایید