مطابق قانون مدنی کسانی که به اصطلاح محجور هستند یعنی توانایی تصرف در امور مالی یا انجام امور غیر مالی خود را ندارند، باید کسی را داشته باشند. تا در انجام این امور به آنها کمک نماید. و این محجورین به سه دسته صغار، اشخاص غیر رشید و مجانین تقسیم می شوند. مثلا صغیر کسی است که به سن بلوغ نرسیده است. غیر رشید یا سفیه طبق ماده یعنی، بعلاوه مجنون یا دیوانه که همگی محجور محسوب می شوند. در ادامه به شرایط نصب و وظایف قیم اشاره خواهیم کرد.
برخی از افراد معمولا در سنین کم توانایی اداره امور خود را ندارند. بنابراین برای آن ها نصب قیم می شود. اما اینکه چه کسانی توانایی اداره امور خود را ندارند. و برای چه کسانی قیم تعیین می شود. بحث دیگری است که در این نوشته به آن خواهیم پرداخت.
بر اساس قانون مدنی، از آن جهت که قیم اداره امور و اموال شخص محجور را بر عهده دارد، باید شرایطی داشته باشد تا بتواند این وظایف را بهتر انجام بدهد. بر اساس ماده 1192 قانون مدنی، اگر محجور مسلمان باشد، نمی توان قیم غیر مسلمان برای او تعیین نمود. همچنین بر اساس ماده 1231 قانون مدنی، برخی از افراد را نمی توان به عنوان قیم برای محجور تعیین کرد.
این افراد عبارتند از:
برای اشخاص ذیل نصب قیم می شود:
هر یک از ابوین مکلف است در مواردی که به موجب ماده قبل باید برای اولاد آن ها قیم معین شود. مراتب را به دادستان حوزه اقامت خود و یا به نماینده او اطلاع داده. و از او تقاضا نماید که اقدام لازم برای نصب قیم انجام دهد.
در صورت نبودن هیچ یک از ابوین یا عدم اطلاع آن ها انجام تکلیف مقرر در ماده قبل به عهده اقربای است که با شخص محتاج به قیم در یکجا زندگی می کنند.
اگر کسی به موجب ماده ۱۲۱۸ باید برای او نصب قیم شود. زن یا شوهر داشته باشد. زوج یا زوجه نیز مکلف به انجام تکلیف مقرر در ماده ۱۲۱۹ می شوند.
در هر موردی که دادستان به نحوی از انحاء به وجود شخصی که مطابق ماده ۱۲۱۸ باید برای او نصب قیم شود مسبوق گردید. باید به دادگاه مدنی خاص رج قیمومت مناسب می داند. به آن دادگاه معرفی کند.
دادگاه مدنی خاص از میان اشخاص مزبور یک یا چند نفر را به سمت قیم معین و حکم نصب او را صادر می نماید. و نیز دادگاه مذکور می تواند علاوه بر قیم یک یا چند نفر را بعنوان ناظر معین نماید در این صورت دادگاه باید حدود اختیارات ناظر را تعیین نماید. اگر دادگاه مدنی خاص اشخاصی را که معرفی شده اند معتمد ندید. اشخاص دیگری را از دادسرا خواهد خواست.
در مورد مجانین دادستان باید قبلا رجوع به خیر کرده نظریات خبره را به دادگاه مدنی خاص ارسال کند. در صورت اثبات جنون دادستان به دادگاه رجوع می کند تا نصب قیم شود. در مورد اشخاص غیر رشید نیز دادستان مکلف است که قبلا به وسیله مطلعین اطلاعات کافیه در باب سفاهت او به دست آورده. و در صورتی که سفاهت را مسلم دید در دادگاه مدنی خاص اقامه دعوی نماید. و پس از صدور حکم عدم رشد برای نصب قیم به دادگاه رجوع کند.
حفظ و نظارت در اموال صغار و مجانین و اشخاص غیر رشید مادام که برای آن ها قیم معین نشده به عهده مدعی العموم خواهد بود. طرز حفظ و نظارت مدعی العموم به موجب نظامنامه وزارت عدلیه معین خواهد شد.
همین که حکم جنون یا عدم رشد یک نفر صادر و به توسط محکمه ی شرع برای او قیم معین گردید. مدعی العموم می تواند حجر آن را اعلان نماید. انتشار حجر هر کسی که نظر وضعیت دارائی او ممکن است طرف معاملات بالنسبه عمده واقع گردد الزامی است.
اسامی اشخاصی که بعد از کبر و رشد به علت جنون یا سفه محجور می گردند. باید در دفتر مخصوص ثبت شود. مراجعه به دفتر مزبور برای عموم آزاد است.
فقط کسی را محاکم و ادارات و دفاتر اسناد رسمی به قیمومت خواهند شناخت. که نصب او مطابق قانون توسط دادگاه به عمل آمده باشد.
پس از نصب قیم از سوی دادگاه یا مرجع ذی الصلاح وظایف وی شرح داده خواهد شد. و فرد باید در قبال این وظایف اهمال نورزد. در غیر این صورت از قیومیت عزل خواهد شد.