یک داستان مشترک بین مردم این می باشد که کنافه یا کنوفه برای برطرف کردن گرسنگی خلفا در طول ماه رمضان به توصیه پزشکان تهیه شده است. حکایت های مختلفی از سلسله فاطمیان مصر یا خلافت بنی امیه در سوریه وجود دارد. همچنین در برخی متون تاریخی اوایل قرن دهم گزارش شده که تاریخچه این شیرینی از سلسه فاطمیان مصر است. هر چند که نوع ذکر شده در متون تاریخی لزوما با نسخههای مدرن کنافه مطابقت ندارند.
در قرن دهم هجری، در «کتاب الطبیخ» اثر ابن سیار الوراق که مجموعه ای از دستور العملهای غذا های عربی و فارسی و مشاوره تغذیه ی خلیفه عباسی است، به کلمه کونفه و یا کنافه اشاره نشده است. اگر چه، این کتاب یک فصل را به دسرهای تهیه شده با قطایف، به معنی کرپ که از کلمه ترکی کادایف و کلمه یونانی کاتایفی گرفته، اختصاص داده است.
در قرن سیزدهم هجری، در کتاب آشپزی از مغرب تا اندلس، که نویسنده آن ناشناس می باشد، از کلمه کنافه برای توصیف کرپ تهیه شده از خمیر نازک بر روی یک تابه هندی یا طَبَق استفاده شده و آن را معادل روقاق می داند. این کتاب همچنین، یک دستورالعمل برای قطایف عباسی ارائه داده که از همان خمیر استفاده می کند، اما کنافه را نسبت به آن نازک تر درست می کنند درست مانند یک پارچه نازک.
کنافه، یک دسر سنتی خاورمیانه ای بوده که از خمیر رشته مانند نازک، یا خمیر سمولینای بسیار نازک خیسانده شده. در شربت شیرین، با پایه شکر و لایه هایی از پنیر، یا سایر مواد اولیه مانند خامه لخته یا آجیل، بسته به منطقه، تهیه می کنند. کنوفه در جهان عرب، به ویژه در شام و مصر و مخصوصا در بین فلسطینی ها بسیار محبوب می باشد
رشته کادایف نوعی رشته خوراکی خشک و بسیار نازک که از ترکیب آرد گندم یا سمولینا و آب تهیه می شود. رشته های کادایف اغلب برای تهیه دسر محبوب ترکیه ای باقلوا و کنوفه به کار می روند. مصرف رشته کادایف در ترکیه برای تهیه دسر بسیار متداول می باشد. در تبریز نیز نوعی رشته کادایف به صورت نواری و تور مشبک به نام رشته ختایی معروف است.
نوع دیگر آن در گیلان است که به آن رشته خوشکار می گویند. هر چند انواع رشته ی نام برده شده تفاوت هایی دارند اما از همه ی آن ها در انواع خوراکی های فانتزی و انواع دسر استفاده می کنند.
خمیر در کره، مارگارین، روغن پالم (روغن نخل) یا بطور سنتی در سَمن، حرارت داده می شود، سپس با پنیر نرم و سفید مثل پنیر نابلسی باز می کنند و خمیر بیشتری روی آن قرار می دهند. در کنافه نوع خشک پنیر در خمیر پیچیده می گردد. یک شربت غلیظ از شکر، آب و چند قطره گلاب یا عصاره شکوفه پرتقال در دقیقه های آخر پخت روی شیرینی می ریزند. همچنین پودر پسته نیز به عنوان تزیین روی آن پاشیده می شود.
در نهایت جالب است بدانید بزرگترین بشقاب کنافه دنیا در سال ۲۰۱۷ در انتاکیه ترکیه پخته شد. این سینی کنوفه ۷۸ متر طول و ۱۵۵۰ کیلوگرم وزن داشت. رکورد قبلی در نابلس در سال ۲۰۰۹، با یک سینی ۷۵ متری و وزن ۱،۳۵۰ کیلوگرمی ثبت شده بود. اما هیچکدام از تلاشها رسماً به عنوان شکستن رکورد ثبت نشده اند. طبق وب سایت رکوردهای جهانی گینس، در حال حاضر هیچ رکورد داری برای این عنوان وجود ندارد!!!
برای درست کردن شربت کنافه ابتدا آب و شکر را داخل یک قابلمه ریخته و روی حرارت متوسط قرار دهید. سپس تا زمانی که شکر داخل آب حل بشه، هم بزنید. بعد از آن، زعفران دم کرده را اضافه کرده و صبر کنید تا شربت بجوشد. اجازه دهید تا به مدت ۲ دقیقه جوشیده و قوام بیاید. سپس شربت رو کنار بگذارید تا سرد شود.
ابتدا کف و دیواره ماهیتابه کوچک با قالب کنافه را با کره چرب کرده و قالب را در یخچال بگذارید.
رشته کادایف نرم را با دست کمی خرد کرده و سپس کره و در صورت دلخواه کمی آب زعفران را با رشته خوب مخلوط کنید تا همه رشته به کره آغشته شود.
نصف مقدار رشته کادایف رو کف ماهیتابه یا قالب کنافه بریزید و سپس با دست یا کف لیوان یا گوشتکوب فشرده کنید تا منسجم شوند.
روی رشته کادایف پنیر موزارلا و پسته خورد شده و در صورت تمایل گردوی خرد شده بریزید. نکته مهمی که باید بهش دقت کنید این است که مراقب باشید تا پنیر و پسته در وسط رشته ریخته شود به طوری که با دیواره ماهیتابه یا قالب برخورد نداشته باشد.
در این مرحله باقی رشته کادایف را روی مواد ریخته و با دست یا کف لیوان یا گوشتکوب منسجم و پرس کنید.
بهتره که روی مواد کاغذ روغنی گذاشته و روی آن یک ظرف بگذارید به طوری که سنگین شده تا مواد پرس شوند. حدود نیم ساعت کافیست.
نکته: اگه از کادایف خشک استفاده می کنید یکی از گزینه های زیر رو انتخاب کرده و انجام بدید: