آموزش فلوت با انواع مختلف امکان پذیر است. فلوت از سازهای بادی چوبی (بی زبانه یا بی قمیش) است. که بر خلاف دیگر سازهای این دسته صدای آن نه از لرزش قمیش بلکه از نوسان هوای دمیده می شود. بر لبه دهنی (یا تیغه هوائی) ساز تولید می کند. واژه فلوت در زبان های اروپایی به معنای نام کلی سازهای مشابه فلوت بکار می رود. فلوت و ساز شرقی نی هم نوعی فلوت است. بهطور کلی فلوت و نی سازهایی هم خانواده هستند.
با اینکه فلوت نیز جز ساز های بادی چوبی می باشد. ولی امروزه آن را از جنس طلا می سازند. فلوت جدید را فلوت بوهم می نامند. نت این ساز را با کلید سل می نویسند.
فلوت یکی از سازهای بادی و با قدمتی طولانی است که انواع مختلفی از آن در دنیا نواخته می شود. به فلوتی که به شکل افقی گرفته می شود. و با کلید و از جنس چوب و یا فلز ساخته می شود. خواهیم پرداخت.
اولین باری که سیستم ساخت، کلیدگذاری و آلیاژهای فلزی در فلوت بکار رفت، توسط سازنده آلمانی ساز به نام “تئوبالد بوهم” در سال 1847 بود. در طول سال های متمادی با اسامی مختلفی نامیده شده :
در ابتدا ممکن است با دیدن ساختمان کامل و پیشرفته فلوت ، فراگیری و نواختن آن کمی دشوار بنظر برسد ، ولی با کمی آشنایی می توانید یادگیری آن را به سرعت آغاز کنید.
برای آموزش فلوت از صفر تا صد بایستی کلیه نکات اصلی به ترتیب به فرد هنرجو آموزش داده شود. اصولی همانند کشیدن نفس عمیق، روش نگه داشتن درست فلوت و نحوه درست ایستادن در طول نواختن از جمله مواردی میباشد که بایستی به صورت کامل به فرد آموزش داده شود. افراد هنرجو می توانند با تمرین این موارد در طول روز، خود را جهت نواختن ساز فلوت به خوبی آماده نمایند.
جهت یاد گرفتن درست فوت نمودن در ساز فلوت، نیاز است تمریناتی در جلوی آینه انجام دهید. در ابتدا بایستی تلاش کنید لب ها را به طور کامل به هم بفشارید. و با حفظ همان موقعیت، هوا را با فشار ملایم از میان لب ها خارج نمایید. نوع فوت کردن بایستی خیلی ملایم باشد تا نت را بتوان به مدت بیشتری کشید. این کار را می توانید با فوت نمودن بر روی کف دست انجام دهید و نقطه برخورد هوا به کف دستتان را کنترل نمایید.
چین را می توان یکی از قدیمی ترین کشورها در نواختن آلات موسیقی به خصوص فلوت دانست. در چین فلوت های گوناگونی وجود دارد از جمله:
یکی از آلات اساسی در موسیقی در چین است. علاوه بر این که از آن در موسیقی سنتی، اپرا و ارکستر به کار می برند، به کشورهای غربی نیز راه پیدا کرده است. نواختن آن به طور اریب می باشد. به طور کلی از چوب بامبو (خیزران) ساخته می شود. و صدای بسیار زیبایی دارد.
سازی بسیار قدیمی است. نواختن آن به صورت عمودی و جنس آن نیز از خیزران تیره رنگ می باشد.
از جنس خیزران و خیلی کوچک و نازک است. در سال ۱۹۷۱ بوسیله یکی از اساتید فلوت Dizi اختراع گردید.
ادر کشورهای هند و پاکستان نواخته می شود. از چوب خیزران ساخته شده است. و بر روی آن شش یا هفت سوراخ وجود دارد. نواختن آن هم به شکل اریب می باشد.
یکی از قدیمی ترین سازهای موسیقی در دنیا می باشد. ۱۲۰۰۰ سال قدمت دارد. گذشته آن به چین بر می گردد. روش صدا دهی آن حدودا شبیه به فلوت ریکوردر است. جنس آن معمولا از سفال است. ولی با پلاستیک، چوب، شیشه و فلز هم ساخته می شود. تعداد سوراخ های آن هم ۴ تا ۱۳ عدد می باشد. صدای آن نیز بسیار زیبا است.
جهت یاد گیری درست فوت کردن در ساز فلوت، نیاز است تمریناتی در جلوی آینه انجام دهید. در اول بایستی سعی کنید لب ها را به طور کامل به هم فشرده و با حفظ همان موقعیت، هوا را با فشار ملایم از میان لب ها خارج نمایید. نوع فوت کردن بایستی خیلی ملایم باشد. تا نت را بتوان به مدت بیشتری کشید. این کار را می توانید با فوت کردن بر روی کف دست انجام دهید و نقطه برخورد هوا به کف دستتان را کنترل نمایید.
پیش از خرید بهتر است از استادان این ساز اطلاعاتی کسب نمایید. و با هماهنگی جلسه ی حضوری به منظور آشنایی بیشتر با این ساز و استاد مورد نظر و آگاهی از فرم لب ها، دهان و تولید صوت در ساز داشته باشید. همینطور میتوانید با فروشندگان فروشگاه ها مشورت نمایید. تا بهترین نوع فلوت برای شروع یادگیری و با هزینه مناسب را به شما معرفی نمایند.
فلوت یک ساز بادی است. و بهداشت آن به دلیل ارتباط آن با دهان بسیار مهم می باشد. سعی داشته باشید در صورت امکان ساز تمرینی خود را از کسی قرض نگیرید. یا در صورت این کار با محلول های مخصوص و تهیه آن از فروشگاه های تخصصی آن را چند بار ضد عفونی نمایید.
همچنین دقت داشته باشید که اگر مدت زیادی تمرین نکردید آن را هر روز مرتبا گردگیری کنید. و در آن دقت عمل زیادی را در نظر بگیرید. تا عمر ساز شما چند برابر شود. اگر از ساز چوبی استفاده می نمایند. اگر که در شرایط رطوبت قرار دارید. حتما از فروشنده شرایط نگهداری را مطابق با جنس چوب بپرسید.
جهت مطالعه ادامه مطلب کلیک کنید